Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
31 maart 2003
*/ ?>

Portugal - op vakantie & reizen naar Portugal

Van steeds groter belang voor de Portugese economie is het toerisme. Tussen de 10 en 20 miljoen mensen bezoeken Portugal jaarlijks. Uiteraard is dit heel goed voor de economie, maar het maakt Portugal wel afhankelijk van deze sector.

Het milde klimaat, de historische monumenten en het geheel eigen karakter van het land maken Portugal tot een aantrekkelijk toeristenland. Portugal is ook een van goedkoopste landen van Europa. Het prijsniveau ligt ver onder het niveau van de Europese Unie. Portugal heeft verschillende soorten accommodatie, van campings en eenvoudige onderkomens tot 'pousada's' ( meestal door de staat beheerde oude kastelen of paleizen). Veel bezocht worden vooral de Algarve, Lissabon en Porto. De Algarve is de meest bezochte streek. Het massatoerisme heeft deze provincie niet onberoerd gelaten. Toch is hier ook veel te genieten en is er een mooi en rustig achterland. Lissabon is het uitgangspunt voor tochten naar de kustplaatsen (met goede stranden) rond de monding van de Taag, onder andere Cascais en Estoril. Tussen Porto, schitterend gelegen aan de steile oevers van de Douro en Lissabon ligt een aantal bezienswaardige plaatsen. Coimbra (oude universiteitsstad), Nazare en Fatima (bedevaart) zijn de bekendste plaatsen. Ten noorden van Porto liggen badplaatsen als Půvoa de Varzim en Viana do Castelo. Meer landinwaarts leggen Braga en Guimar„es, waar in 1109 de eerste koning van Portugal, Alfons I de Veroveraar, werd geboren.

Klimaat
Ondanks de invloeden van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan is het overheersende klimaattype mediterraan. Tegenover koele, regenachtige winters staan hete, droge zomers, met een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden. In het noorden, waar de naar de wind gekeerde berghellingen jaarlijks 2540 mm regen ontvangen, heerst een duidelijk regenschaduweffect. In geheel Portugal ten zuiden van de Taag valt minder dan 813 mm, en in het oosten van Algarve minder dan 406 mm. De winden zijn over het algemeen westelijk en langs de kust van de noordelijke provincie Minho komt vaak zeemist voor. De tegenstelling in temperatuur tussen de kust en het binnenland is groot. Langs de kust liggen de wintertemperaturen tussen 10 en 12 įC (in het zuiden hoger) en in het binnenland tussen 4 en 7 įC. Aan de kust bedragen de zomertemperaturen gemiddeld 20-24 įC en in het noordelijke binnenland 18 įC. De warmste maand is augustus in het binnenland kunnen de temperaturen dan oplopen tot boven de 40 graden.

Bevolking
Portugal heeft ongeveer 10,5 miljoen inwoners(1995). Veel Portugezen wonen, meestal om economische redenen, in het buitenland. Na de dekolonisatie van Angola en Mozambique zijn honderdduizenden zgn. retornado naar het moederland teruggekeerd. Een deel van hen is na enige tijd naar BraziliŽ geŽmigreerd. De jaarlijkse bevolkingsgroei is negatief (1985 tot 1994 -0,1%). Het geboortecijfer was in 1993 10Č, het sterftecijfer 11Č. De bevolkingsdichtheid verschilt van streek tot streek sterk. Grote bevolkingsconcentraties bevinden zich in en om Lissabon en Porto en op Madeira. Toch is Portugal een dunbevolkt land met maar even meer dan 100 inwoners per km2.

Taal
De officiŽle taal is het Portugees. Het Portugees is een Romaanse taal en nauw verwant met het Spaans. Wel is de uitspraak heel anders. Het Portugees heeft een unieke klank en is direct herkenbaar. Wie wel eens naar Fado-muziek geluisterd heeft herkent zowel het rauwe als melancholische van deze taal. Portugees is een wereldtaal en wordt door meer dan 160 miljoen mensen gesproken.

Zoeken op MultiGids

vakantiehuizen portugal
weer in portugal
vakantiehuis portugal
camping portugal
vliegreizen portugal
portugal last minute
vakanties portugal
last minute reizen portugal
vakantiehuizen in portugal
lastminutes portugal
vliegticket portugal
wonen in portugal

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve
 • EK voetbal 2004 in Portugal
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Griekenland - op vakantie & reizen naar Griekenland
 • Turkije - op vakantie & reizen naar Turkije
 • ArgentiniŽ - op vakantie & reizen naar ArgentiniŽ
 • Frankrijk - vakantie & reizen naar Frankrijk
 • Turkije - vakantie & reizen naar Turkije
 • Spanje - vakantie & reizen naar Spanje
 • ItaliŽ - op vakantie en reizen naar ItaliŽ
 • Geplaatst door MultiGids om 20:15
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>