Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
31 maart 2003
*/ ?>

Oostenrijk - op vakantie & reizen naar Oostenrijk

Wenen is een toeristische metropool zonder weerga. In de binnenstad bevindt zich de Hofburg met de Spaanse Rijschool en de beroemde Stephansdom. Aan de Ringstrasse die rond de binnenstad loopt vinden we de Karlskirche, de mooiste kerk van Wenen, historische theaters en vele musea, o.a. Historisches Museum der Stadt Wien, Museum Moderne Kunst, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum en het Uhrenmuseum met meer dan 3000 slingerklokken, pendules en zakhorloges. Schloss Schönbrunn, het "Versailles" van Oostenrijk is een grote publiekstrekker. Vaak bezocht wordt het Prater, een permanente kermis met het wereldberoemde reuzenrad.

In Niederösterreich vinden we vele kloosters, burchten en paleizen en idyllische stadjes als Dürnstein, Lilienfeld en Retz. Heel bekend is het klooster Melk, een van de mooiste barokabdijen van Europa.

Burgenland, langs de grens met Hongarije wordt gekenmerkt door de vele kastelen, de wijnbouw en het steppelandschap rond het natuurgebied Neusiedler See, het grootste steppemeer van Europa. Aan de oevers van de Neusiedler See liggen badplaatsen als Rust en Padersdorf.

Ook in Steiermark veel abdijen en kastelen. Voor actieve vakantievierders zijn er vele wandel- en fietspaden. De hoofdstad Graz organiseert jaarlijks talrijke culturele evenementen. Toeristisch hoogtepunt is Schloss Eggenberg, een barok slot met twintig pronkzalen die als museum zijn ingericht. Verder bevinden zich in het slot nog een jachtmuseum en een historisch museum met vondsten van de prehistorie tot de Romeinse tijd, met als belangrijkste object de "Kultwagen" uit de Hallstattperiode.

Karinthië is de populairste vakantiebestemming in Oostenrijk met o.a. ongeveer 200 druk bezochte dal- en bergmeren. De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een prachtige bergweg langs gletsjers en door de eeuwige sneeuw. De hoofdstad Klagenfurt is bekend door de vele historische gebouwen en verschillende musea, waaronder het Landesmuseum met mozaïeken, beelden en graffragmenten uit de Romeinse tijd. Op de Magdalensberg ligt de Romeinse ruïne Virunum.

Oberösterreich ten noorden van de Donau heeft een glooiend, groen landschap. Ten zuiden van de Donau liggen bergen, bergmeren, uitgestrekte bossen en riviertjes. Ten noorden van de hoofstad Linz ligt de cisterciënzerabdij Wilhering met een van de mooiste rococokerken van Oostenrijk. Het concentratiekamp Mauthausen is opengesteld voor het publiek en toont de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog. Het grootste alpenmeer van Oostenrijk is de Attersee met een indrukwekkende natuur. Bad Ischl is een bekend kuuroord.

Salzburg is een van de culturele barokke hoogtepunten van Europa. Trekpleisters zijn de Dom en de Domplatz, Mozarts woonhuis, het Dommuseum en het Spielzeugmuseum.

Het Salzburgerland, in het westen van Oostenrijk wordt gekenmerkt door hoge bergen, heuvels, sparrenbossen, en het "zoute" verleden. Een oude nog steeds in bedrijf zijnde zoutmijn ligt in Bad Dürnberg. Zeer interessant in de buurt van Werfen is de Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Ten noorden van Saalfelden ligt de Lamprechtshöhle met bizarre steenformaties en ondergrondse watervallen. De Krimmler watervallen storten zich 380 meter omlaag.

Het prachtige Tirol met zijn indrukwekkende berglandschap, bossen en dalen en plaatsen als Innsbruck, Kufstein en Kitzbühel heeft alles in zich voor een geslaagde vakantie. Innsbruck is de culturele hoofstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten. De Hofkirche, gebouwd als mausoleum voor keizer Maximiliaan, staat langs het Tiroler Volksmuseum. In de Alpenzoo zijn tientallen soorten Alpendieren te zien. Een favoriete bestemming in Tirol is het Zillertal met veel wandel- en skigebieden. In Kufstein is het Heldenorgel gebouwd, een openluchtorgel met 46 registers en 5000 pijpen. De internationale jetset komt bij elkaar in het mondaine Kitzbühel. Het hoogst gelegen hotel-retaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte. In het Ötztal werd in 1991 "Ötzi" gevonden, een gemummificeerde jager die 5300 jaar eerder was overleden. Wetenschappers ontdekten in 2001 dat de gletsjerman door een pijl om het leven was gekomen

Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Vorarlberg is bij uitstek geschikt voor wandel- en autotochten. De hoofdstad Bregenz is bekend om zijn Festspiele die in juli en augustus gehouden worden. Interessant is het Vorarlberger Landesmuseum waar de geschiedenis van Bregenz en Vorarlberg wordt verteld. Een bekende toeristenstad is Schrunz.

Klimaat

Boven de 1500 meter heerst het hooggebergteklimaat. Kenmerkend zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter en noord- en zuidhelling. Door de ijle lucht stijgt de temperatuur overdag snel. In de nacht daalt de temperatuur daarentegen weer zeer snel. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10°C. OP 2800 meter begint de sneeuwgrens. Het verschil tussen de noordhelling en de zuidhelling kan tientallen graden bedragen. Het heuvelland en de laagvlakten vormen de overgang naar een landklimaat. Het zuiden neigt meer naar een mediterraan klimaat met mooie zomers en relatief weinig regen. Het westen heeft een klimaat met veel regen. De gemiddelde neerslag bedraagt 620 mm per jaar. Met name in het voorjaar waait de föhn, een warme droge valwind die vooral waait in de noordelijke alpendalen. De temperatuur kan dan in enkele uren tussen 10 en 15°C stijgen. Hierdoor veroorzaakt de föhn met name in de winter vaak groot lawinegevaar.

Bevolking

Het Oostenrijkse volk is ontstaan uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren e.a. Oostenrijk heeft meer dan 8 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van ongeveer 95 inwoners per km2. Het grootste deel (56%) van de Oostenrijkers woont in de grote steden. In de hoofdstad Wenen woont zelfs ruim 20% van de totale bevolking. Meer dan 100.000 inwoners tellen de steden Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck. De ontvolking van het platteland gaat in een hoog tempo. Met name de jongeren trekken weg naar de grote steden vanwege de industriële ontwikkeling en het toerisme. Een baan is daar makkelijker te vinden dan op het platteland. De huidige groei van de bevolking wordt vooral veroorzaaakt door een postief migratieoverschot en pas op de tweede plaats door een geboorteoverschot.

Taal

De bevolking is voor 97% Duitstalig. Er is een aantal kleine bevolkingsgroepen die een andere taal spreken. In enkele delen van Burgenland wonen Hongaren (6% van de bewoners van dat land). In Wenen woont een kleine Tsjechische en Slowaakse minderheid (7000). In Karinthië en Burgenland wonen twee kleine etnische minderheden, 19.000 Slovenen in Zuid-Karinthië en 26.000 Kroaten in Burgenland.

Bron: landenweb.com

Zoeken op MultiGids

oostenrijk
vakantie oostenrijk
winter sport oostenrijk
chalet oostenrijk
web cam oostenrijk
camping oostenrijk
hotel oostenrijk
weer oostenrijk
skigebieden oostenrijk
kaart oostenrijk
skivakantie oostenrijk
landkaart oostenrijk

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Vakantie in Oostenrijk
 • Winter sport in Oostenrijk
 • Chalet in Oostenrijk - Happy Home Vakantiewoningen
 • Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Griekenland - op vakantie & reizen naar Griekenland
 • Turkije - op vakantie & reizen naar Turkije
 • Argentinië - op vakantie & reizen naar Argentinië
 • Frankrijk - vakantie & reizen naar Frankrijk
 • Turkije - vakantie & reizen naar Turkije
 • Geplaatst door MultiGids om 12:57
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>