Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
30 maart 2003
*/ ?>

Spanje - vakantie & reizen naar Spanje

De toeristenindustrie wordt steeds belangrijker voor de economie door de grote werkgelegenheid en als grote deviezenbron. Er zijn ca. 1,5 miljoen mensen werkzaam in de Spaanse toeristensector. In 2000 werd Spanje bezocht door een record aantal van 48 miljoen buitenlandse toeristen.
Tegenwoordig gebeurt dat niet alleen in de zomer, maar Spanje wordt ook steeds vaker als overwinteringsbestemming gekozen, met name de Canarische Eilanden zijn populair in de winterperiode.

Verschillende regio's zijn praktisch geheel afhankelijk van het toerisme, met name vakantiegebieden als CataloniŽ, AndalusiŽ, de Balearen en de Canarische Eilanden. Ca. 80% van het buitenlands toerisme speelt zich af aan de oostkust, de befaamde Costas. De meeste toeristen komen uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Groot-BrittanniŽ en ItaliŽ.

Klimaat

Als gevolg van het reliŽf zijn er in Spanje grote klimaatsverschillen tussen zowel de verschillende gebieden als binnen deze gebieden. Ook zijn er grote verschillen tussen de seizoenen en de dag- en nachttemperaturen.
Grote delen van Spanje hebben meer een landklimaat dan een Middellandse Zee-klimaat. Met name het binnenland heeft een typisch landklimaat. Daar komen grote temperatuurverschillen voor met zomertemperaturen van gemiddeld 24įC en wintertemperaturen van gemiddeld 2 tot 4įC met geregeld nachtvorst. 's Zomers komen de temperaturen soms rond de 40įC uit terwijl 's winters temperaturen tot Ė10įC voorkomen. De neerslag is op sommige plaatsen in het binnenland zo gering dat van een steppeklimaat moet worden gesproken. Het continentale karakter van het klimaat wordt ook sterk bepaalt door de koude "norte"-wind in de winter en de hete, droge en stoffige "solano" en "leveche" in de zomer.

De gehele oostkust heeft een Middellandse Zee-klimaat met hete en zeer zonnige zomers en naar het zuiden iets toenemende temperaturen (juli: Barcelona 23,3 įC; Cartagena 23,9 įC). De winters zijn aan de Middellandse Zeekust zacht (10-12 įC) met maar weinig regenval.
De noordkust heeft een gematigd vochtig zeeklimaat en het is 's zomers een stuk koeler (18-22 įC) dan het binnenland en de winters zijn er zacht (7-10 įC).

De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt te Santiago de Compostela in het noordwesten 1600 mm tegen bijvoorbeeld niet meer dan 540 mm te Barcelona en 420 mm te Madrid. Spanje wordt ook wel een verdeeld in het "groene Spanje" ofwel EspaŮa Verde of la EspaŮa hķmeda in het noorden en noordwesten en het "droge Spanje" ofwel la EspaŮa seca.

Het "droge" Spanje kent soms een aaneenschakeling van droge jaren waarin gemiddeld veel te weinig regen valt. Ongeveer 40% van de Spaanse grond is nu al te droog en dat percentage wordt steeds groter. Nauw verbonden met het watertekort (verdwijnen vegetatie) en de grote hoeveelheden neerslag als het een keer regent, is het grote probleem van de erosie waardoor jaarlijks miljoen tonnen aarde van de bergen waaien of gespoeld worden. Verwoestijning komt voor in Murcia, AndalusiŽ, Aragůn, CastiliŽ en Valencia.
De Balearen hebben zachte winters en warme, droge zomers. De Canarische eilanden hebben daarentegen een veel constanter klimaat met temperaturen van 27įC in de zomer en van 22įC in de rest van het jaar. De regenval op de Canarische Eilanden neemt sterk af van het waterrijke westelijk gelegen La Palma naar de zeer droge westelijke eilanden. Fuerteventura heeft zelfs gedeeltelijk een woestijnklimaat.

Bevolking

De Spaanse bevolking heeft sinds het einde van Reconquista (Ī 1500) een vrij heterogene achtergrond. Door volksverhuizingen en het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen is sinds de prehistorie het mediterrane type ontstaan, het meest voorkomende in Spanje. De vroege voorouders van deze mensen zijn o.a. IberiŽrs, FeniciŽrs, Romeinen, Sueven, Alanen, Visigoten, Berbers, Kelten, LiguriŽrs en Vandalen.

Taal

Het Castellano (Castiliaans) is de officiŽle staatstaal sinds ca. 1250. In het buitenland wordt het Castellano eigenlijk altijd "Spaans" genoemd. Het Castellano is een Romaanse taal met veel afleidingen uit het Latijn, maar ook uit veel andere talen. Het Spaans bevat ca. 100 woorden die o.a. door de Visigoten naar het schiereiland zijn gebracht. Tijdens de overheersing van de Moren zijn er ongeveer 4000 woorden in de Spaanse taal ingebracht. Verder zijn er veel woorden aan het Frans en het Italiaans en meer recent aan het Engels ontleend.

Naast Spanje zelf wordt er Spaans gesproken op de Canarische Eilanden en de enclaves Melilla en Ceuta in Marokko. Verder nog in alle Zuid-Amerikaanse landen behalve, BraziliŽ Guyana en natuurlijk Suriname; alle Midden-Amerikaanse landen behalve Belize; de Caribische eilanden Cuba, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek; Filippijnen en Equatoriaal Guinee. In de Verenigde Staten zijn er grote Spaans-sprekende gemeenschappen (30 miljoen) in Florida en CaliforniŽ. In totaal wordt het Spaans door meer dan 300 miljoen mensen gesproken.

Stierenvechten

Het stierenvechten stamt al uit de oudheid en ook in de Middeleeuwen en de tijd van de Habsburgers werd deze "sport" beoefend. Eerst alleen door de adel maar later kwamen steeds meer "matadores" uit het gewone volk voort.
Er zijn op dit moment ongeveer 700 stierenfokkerijen waar vechtstieren of "toros bravos" gefokt worden. De duurste stieren kosten ongeveer 15.000 euro en een matador, de torero die de stier doodt, verdient tot 50.000 euro per "corrida", per stierengevecht. Per corrida worden zes stieren gedood. Jaarlijks worden er meer dan 13.000 corridas gehouden met 50 miljoen bezoekers en ca. 30.000 stieren.

Corridas vinden alleen plaats in de zomer en beginnen meestal in de namiddag. De voorstelling begint met een parade van drie matadores met hun helpers, de "cuadrilla". Onder begeleiding van typisch Spaanse muziek paraderen zij door de arena, de "plaza de toros". Daarna begint het gevecht en de cuadrilla's testen de stier en dagen hem uit.

Vervolgens komt de op een paard zittende "picador" in beeld die de stier in de schoft verwond, waardoor de stier verzwakt door het bloedverlies. Na de picador komen de "banderillos", die hun scherpe "banderillas" in de schouder van de stier steken. Tenslotte komt de matador die met een zwaardstoot een eind maakt aan de vaak ongelijke strijd. Hoewel alle stieren uiteindelijk sterven, vallen er ook regelmatig doden en gewonden onder de matadoren.
Ondanks vele protesten uit de hele wereld gaat dit Spaanse volksvermaak (fiesta nacional) nog steeds door met alsmaar toenemende bezoekersaantallen. Bovendien is het een heuse bedrijfstak waar vele miljoenen euro's mee verdiend worden en waar 170.000 werknemers direct bij betrokken zijn. Op de Canarische Eilanden zijn de corridas in deze vorm verboden, evenals in sommige gemeentes op het vasteland. Het Nederlandse Comitť Anti Stierenvechten is gevestigd in Utrecht.

Bron: landenweb.com

Zoeken op MultiGids

Spanje
vakantie Spanje
villa te huur in Spanje
werken in Spanje
Brava Costa villa te huur Spanje
Camping Spanje
Kaart Spanje
Huizen Spanje
Vakantiehuis Spanje
Portugal Spanje vakantiehuis
Huizen in Spanje
villa te huur Rosas Spanje
reizen spanje
vakantiewoningen Spanje
hotel Spanje
last minute Spanje
vakantiehuizen Spanje
vluchten Spanje
landkaart Spanje
Spanje hotel vakantie
Overwinteren Spanje
Makelaar Spanje

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • De horeca-branche in Spanje
 • Spanje profiteert van crisis om Irak
 • Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Griekenland - op vakantie & reizen naar Griekenland
 • Turkije - op vakantie & reizen naar Turkije
 • ArgentiniŽ - op vakantie & reizen naar ArgentiniŽ
 • Frankrijk - vakantie & reizen naar Frankrijk
 • Turkije - vakantie & reizen naar Turkije
 • ItaliŽ - op vakantie en reizen naar ItaliŽ
 • Geplaatst door MultiGids om 14:04
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>