Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
30 maart 2003
*/ ?>

Turkije - vakantie & reizen naar Turkije

Het toerisme betekent voor Turkije een snel groeiende bron van inkomen. De accommodatie voor het moderne massatoerisme is nog niet zo uitgebreid als in Griekenland of ItaliŽ. De mogelijkheden voor luxe strand- of zonvakanties zijn er echter genoeg, niet alleen langs de EgeÔsche kusten, maar ook in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het noorden aan de Zwarte Zee. Voor de toerist op zoek naar cultuur is Turkije een waar paradijs.

Steden als Istanbul en Izmir trekken altijd al vele toeristen, evenals de resten van Troje en plaatsen als Efeze en Bursa. In 2000 reisden 440.000 Nederlanders naar Turkije en in 2001 was dit al 620.000 met als klap op de vuurpijl 710.000 vakantievierders in de eerste negen maanden van 2002.

Wereldberoemd zijn de overblijfselen van Hattasud, de oude hoofdstad van het Hettitische rijk, de kalkterrassen bij Pamukale.

Naast vele islamitische monumenten bezit Istanbul het hoofdwerk van de Byzantijnse bouwkunst, de Aya Sophia (6de eeuw). Een andere bezienswaardige stad in Europees Turkije is Edirne met o.a. de moskee van de hand van Turkijes belangrijkste architect, Sinan (16de eeuw). Manisa is het voornaamste Turks-islamitische cultuurcentrum in het EgeÔsche gebied, met o.a. vele moskeeŽn. De badplaats «esme heeft een middeleeuws fort. Kusadasi (Vogeleiland) is een moderne, drukbezochte badplaats. Van de Middellandse-Zeekust is de badplaats Antalya het toeristisch centrum. Ook in dit kustgebied bevinden zich resten uit de antieke tijd, o.a. een aantal Romeinse theaters.

Bij Demre bevinden zich verder de ruÔnes van Myra, de stad van Nicolaas van Myra (Sinterklaas), boven wiens graf een kerk is gebouwd. In Perge bevindt zich behalve een theater ook een antiek stadion, bestemd voor 27.000 toeschouwers. Meer in oostelijke richting zijn toeristische plaatsen: Alanya, een vesting uit de Seldjoekentijd met binnen de - dubbele - muren moskeeŽn, een overdekte bazar en een paleis; de Damlatas-druipsteengrot nabij Alanya; de badplaats Anamur met een groot middeleeuws kasteel; de badplaats Silifke met een kruisvaardersburcht; Mut met een 14de-eeuwse vesting. Antakya (het antieke AntiochiŽ) met een befaamde collectie Romeinse mozaÔeken in het museum. De Zwarte-Zeekust heeft een mild klimaat. Hier valt de meeste neerslag van Turkije, zodat er uitgestrekte bossen zijn. Tot de meer moderne badplaatsen behoort Giresun. Interessante architectuur heeft Trabzon (het Trebizonde uit de Byzantijnse tijd). Ten zuiden hiervan ligt boven een steile afgrond het 14de-eeuwse klooster van Sumela (Byzantijnse fresco's). In West-AnatoliŽ zijn Bursa en Iznik bezienswaardig. Bij «anakkale ligt de ruÔneheuvel van Troje.

Amasya bezit o.a. moskeeŽn en rotsgraven van Pontische koningen. In het zuiden is de bedevaartplaats Konya bekend om de 'dansende derwisjen'. Het zuiden van Oost-AnatoliŽ wordt ingenomen door het (historische) landschap
CappadociŽ, dat vooral bekend is om groepen grillige rotsen met vele natuurlijke grotten, die hebben gediend als woning, kerk of klooster. In de overige delen van Oost-AnatoliŽ zijn bezienswaardig: Tokat met een kasteel met 28 torens en moskeeŽn uit de 12de-16de eeuw; Kars met resten van de Armeense stad Ani (10de-11de eeuw); Diyarbakir met talrijke oude bouwwerken, o.a. een moskee uit ca. 1090 en een 5 km lange basalten (dus zwarte) stadsmuur met 72 torens; Van aan het Vanmeer, waar rotsgraven zijn gevonden.

Klimaat

Het klimaat vertoont grote verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. Het binnenland bezit een sterk landklimaat, terwijl de kusten een zeeklimaat hebben. Depressies, gemiddeld ongeveer vijf per jaar, komen uitsluitend in het koude jaargetijde voor en trekken dan over de Zwarte Zee of over de Middellandse Zee, maar nooit over het centrale hoogland. Hun invloed gaat niet verder dan enige tientallen kilometers landinwaarts. Daardoor komen in het binnenland zeer lage temperaturen voor. Aan de voorzijde van de Middellandse-Zeedepressies voeren woestijnwinden droge, warme lucht ook naar het binnenland, met name in het voorjaar. 's Zomers waaien onder invloed van de lage druk boven AziŽ noordelijke winden. De kusten zijn dan koeler dan het binnenland, juist tegengesteld aan de wintersituatie. Behalve langs de kust, m.n. van de Zwarte Zee, is de neerslag gering en sterk wisselend.

Bevolking

De overgrote meerderheid (Ī85%) bestaat uit Turken. De Koerden zijn de belangrijkste minderheid (Ī10%). Kleinere minderheidsgroepen zijn de half miljoen Arabieren en de enkele tienduizenden Tsjerkessen, Bulgaren, ArmeniŽrs en Grieken. Oorspronkelijk leefden er veel grotere aantallen Grieken en ArmeniŽrs in Turkije, maar hun aantallen zijn na de Eerste Wereldoorlog sterk verminderd. De Koerden wonen overwegend in het zuidoosten van het land.

De grootste steden zijn: Istanbul (4 miljoen, met voorsteden 6,6 miljoen inw.), Ankara (2,5 miljoen, met voorsteden 4 miljoen inw.) en Izmir (1,7 miljoen inw.). Ca. 1,5 miljoen Turken werken in het buitenland, vooral in West-Europa (van wie ca. 1 miljoen in Duitsland en ca. 180.000 in Nederland) en in landen van het Midden-Oosten.

Taal

De officiŽle taal is Turks, en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Het Turks stamt uit het steppegebied van MongoliŽ en is van oorsprong een nomadentaal. Het Turks kwam met de naar het westen trekkende nomaden ongeveer in de tiende eeuw in Klein-AziŽ. Sinds 1928 wordt het Turks in ons alfabet geschreven. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en het Perzisch. Tot in het westen van China wordt op de Kaukasus en in Centraal-AziŽ nog door miljoenen mensen een Turkse taal gesproken. In Turks Koerdistan worden Koerdische dialecten gesproken. De tot dan toe verboden Koerdische taal mocht door de overheid in 1991 weer in het openbaar worden gebruikt.

Godsdienst

Ongeveer 96% van de bevolking behoort tot de islam. Hoewel er in Turkije sinds 1923 officieel een strikte scheiding is tussen islam en staat, heeft de islam vooral op het platteland nog grote invloed op het maatschappelijk leven. Ruim 85% van de Turkse en Koerdische islamieten behoort tot de soennitische richting. Van de tot de Eerste Wereldoorlog tamelijk talrijke christelijke en joodse gemeenschappen is niet veel meer over. In de grote steden wonen naar schatting 15.000 Grieks- en 45.000 Armeens-orthodoxe christenen. Voorts zijn er kleine katholieke en protestantse gemeenschappen en diverse sekten. In het zuidoosten wonen nog ca. 20.000 Syrisch-orthodoxen (jakobieten) en enkele duizenden Arabisch-orthodoxen. Naar West-Europa gevluchte jakobieten kregen in de jaren zeventig bekendheid als 'christen-Turken'. Turkije heeft een gemeenschap van ca. 25.000 sefardische joden.

Bron: landenweb.com

Zoeken op MultiGids
Turkije vakantie
Turkije reizen
last minute turkije
hotel turkije
Turkije vakanties

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Turkije - op vakantie & reizen naar Turkije
 • Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Griekenland - op vakantie & reizen naar Griekenland
 • ArgentiniŽ - op vakantie & reizen naar ArgentiniŽ
 • Frankrijk - vakantie & reizen naar Frankrijk
 • Spanje - vakantie & reizen naar Spanje
 • ItaliŽ - op vakantie en reizen naar ItaliŽ
 • Oostenrijk - op vakantie & reizen naar Oostenrijk
 • Egypte - op vakantie & reizen naar Egypte
 • Geplaatst door MultiGids om 13:52
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>