Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
29 maart 2003
*/ ?>

Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve

Jaarlijks bezoeken tussen de 10 en 20 miljoen mensen Portugal. Uiteraard is dit heel goed voor de economie, maar het maakt Portugal wel afhankelijk van deze sector.

Het milde klimaat, de historische monumenten en het geheel eigen karakter van het land maken Portugal tot een aantrekkelijk toeristenland. Portugal is ook een van goedkoopste landen van Europa. Het prijsniveau ligt ver onder het niveau van de Europese Unie. Portugal heeft verschillende soorten accommodatie, van campings en eenvoudige onderkomens tot 'pousada's' (meestal door de staat beheerde oude kastelen of paleizen). Veel bezocht worden vooral de Algarve, Lissabon en Porto. De Algarve is de meest bezochte streek. Het massatoerisme heeft deze provincie niet onberoerd gelaten. Toch is hier ook veel te genieten en is er een mooi en rustig achterland. Lissabon is het uitgangspunt voor tochten naar de kustplaatsen (met goede stranden) rond de monding van de Taag, onder andere Cascais en Estoril. Tussen Porto, schitterend gelegen aan de steile oevers van de Douro en Lissabon ligt een aantal bezienswaardige plaatsen. Coimbra (oude universiteitsstad), Nazare en Fatima (bedevaart) zijn de bekendste plaatsen. Ten noorden van Porto liggen badplaatsen als Půvoa de Varzim en Viana do Castelo. Meer landinwaarts leggen Braga en Guimar„es, waar in 1109 de eerste koning van Portugal, Alfons I de Veroveraar, werd geboren.

Bezienswaardigheden Algarve

Tot de grootste bezienswaardigheden van de Algarve behoren zonder twijfel de stranden. De stranden worden algemeen gezien als een van de mooiste van Europa. Rotsformaties wisselen felgele zandstranden af. Bekende stranden zijn Praia da Ouro bij Albufeira, Praia da Rocha bij Portimao en Praia da Dona Ana in de buurt van Lagos.

Cabo de Sao Vicente is de meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa. Deze kaap is waarschijnlijk de indrukwekkendste plek van de Algarve. De rotspunt torent tientallen meters boven het water uit.
Een bezoek aan de Serra de Monchique is een van de populairste uitstapjes die gemaakt worden naar het binnenland. Het landschap is schitterend en er is een bezienswaardig kuuroord. Er zijn prachtige boswandelingen te maken.
Loule is van Moorse oorsprong en heeft nog oorspronkelijke smalle geplaveide straatjes. Het is een van de belangrijkste marktplaatsen van de Algarve. Het bezit een kasteel, waarvan het de bedoeling is dat er een museum in geopend zal worden.

Geografie

De Algarve is het zuidelijkste gedeelte van Portugal. Aan het oosten wordt de Algarve begrensd door de Rio Guadiana. Deze rivier vormt tevens de grens met Spanje. In het noorden grenst de Algarve aan de provincie Alentejo en ten zuiden en ten westen van de Algarve ligt de Atlantische Oceaan. Er is veel variatie in het landschap. Aan de kust zijn mooie zandstranden te bewonderen. In het oosten worden de stranden onderbroken door schitterende rotsformaties, daardoor staat deze streek bekend als de Rots-Algarve. In het westen liggen eilandjes, zandbanken en lagunen voor de kust. Bij eb lijkt het enigszins op een waddenlandschap. Deze kant van de Algarve staat bekend als de Zand-Algarve. In het binnenland is het landschap heuvelachtig. Het hoogste punt van de Algarve is de Foia. Deze berg is 902 meter hoog en ligt in de Serra de Monchique. De totale oppervlakte van de Algarve beslaat ruim 6500 vierkante kilometer. Er is een kustlijn van 170 kilometer. Van de kust tot het noordelijkste puntje is maximaal 40 kilometer.
De belangrijkste steden zijn Faro, Albufeira, Portimao en Lagos.
 
Klimaat

De zon schijnt veelvuldig in de Algarve. Jaarlijks worden er gemiddeld meer dan 3000 zonuren gemeten. Regen valt er voornamelijk in de herfst en in de winter, het aantal regenloze dagen ligt boven de 300. Het klimaat voelt subtropisch aan ondanks de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Eigenlijk is er sprake van een Middelandse-Zeeklimaat met milde winters en niet al te warme zomers. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen tussen de 16 graden Celsius in januari en februari en de 28 graden Celsius in juli en augustus. De zomerhitte wordt getemperd door een frisse wind uit zee.

Bevolking
 
Portugal heeft ongeveer 10,5 miljoen inwoners(1995). Veel Portugezen wonen, meestal om economische redenen, in het buitenland. Na de dekolonisatie van Angola en Mozambique zijn honderdduizenden zgn. retornado naar het moederland teruggekeerd. Een deel van hen is na enige tijd naar BraziliŽ geŽmigreerd. De jaarlijkse bevolkingsgroei is negatief (1985 tot 1994 - 0,1%). Het geboortecijfer was in 1993 10Č, het sterftecijfer 11Č. De bevolkingsdichtheid verschilt van streek tot streek sterk. Grote bevolkingsconcentraties bevinden zich in en om Lissabon en Porto en op Madeira. Toch is Portugal een dunbevolkt land met maar even meer als 100 inwoners per km2.

In de Algarve zelf wonen ongeveer 350.000 mensen. De hoofdstad Faro heeft meer dan 30.000 inwoners. De inwoners van de Algarve zijn van alle Portugezen het meest aan de Moren verwant. De mensen zijn donkerder van uiterlijk en kleiner van postuur dan de Portugezen uit het noorden. 

Taal

De officiŽle taal is het Portugees. Het Portugees is een Romaanse taal en nauw verwant met het Spaans. Wel is de uitspraak heel anders. Het Portugees heeft een unieke klank en is direct herkenbaar. Wie wel eens naar Fado- muziek geluisterd heeft herkent zowel het rauwe als melancholische van deze taal. Portugees is een wereldtaal en wordt door meer dan 160 miljoen mensen gesproken.

Bron: landenweb.com

Zoeken op MultiGids
algarve
vakantie algarve
algarve reizen
villa in algarve
last minute algarve
last minutes algarve

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Portugal - op vakantie & reizen naar Portugal
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Griekenland - op vakantie & reizen naar Griekenland
 • Turkije - op vakantie & reizen naar Turkije
 • ArgentiniŽ - op vakantie & reizen naar ArgentiniŽ
 • Frankrijk - vakantie & reizen naar Frankrijk
 • Turkije - vakantie & reizen naar Turkije
 • Spanje - vakantie & reizen naar Spanje
 • ItaliŽ - op vakantie en reizen naar ItaliŽ
 • Oostenrijk - op vakantie & reizen naar Oostenrijk
 • Geplaatst door MultiGids om 15:46
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>