Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
24 juli 2003
*/ ?>

Kind mag alleen met eigen paspoort VS in

Kinderen hebben straks een eigen paspoort nodig om naar de VS te kunnen reizen. Dat is het gevolg van de strengere eisen die de VS stellen aan toeristen en zakenreizigers uit landen waarvoor geen visumplicht geldt. Kinderen onder 16 jaar staan nu vaak bij hun Nederlandse ouders in het paspoort, maar dat mag vanaf 1 oktober niet meer, aldus Lisa Piascik van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

In de praktijk betekent het dat de Amerikaanse immigratiedienst kinderen zonder paspoort de toegang tot de VS kan weigeren, of dat ze al op Schiphol worden teruggestuurd omdat ze niet over de juiste reispapieren beschikken, aldus Piascik.

Nederland is een van de 27 landen waarvoor in de VS geen visumplicht geldt, althans niet voor mensen die er gewoon op vakantie gaan. Als gevolg van na de aanslagen van 11 september 2001 aangescherpte regelgeving, moet iedereen wel beschikken over een paspoort met een informatiestrip die door een machine af te lezen is. Alle Nederlandse paspoorten zijn daarmee al sinds medio jaren negentig uitgerust, dus daarmee worden geen problemen verwacht. Omdat de informatie over bijgeschreven kinderen niet in de leesstrook staat, moeten die voortaan een eigen paspoort hebben om de VS binnen te kunnen komen. Een kinderpaspoort kost ongeveer 30 euro en is vijf jaar geldig.

Mensen die in Nederland wonen en staatsburger zijn van een ander EU-land doen er goed aan te controleren of hun paspoort aan de voorwaarden voldoet, aldus Piascik. Niet alle landen maken al langer dan vijf of tien jaar gebruik van de paspoorten met de leesstrook. Zo maakten Belgische consulaten nog tot vorig jaar gebruik van handgeschreven paspoorten, die niet machine-leesbaar waren.

BelgiŽ is de afgelopen maanden het proefland geweest voor de nieuwe regeling. Vanwege grootscheepse diefstallen van oude paspoorten moesten onze zuiderburen al per 15 mei beschikken over machineleesbare reisdocumenten voor een trip naar de VS. Niet iedereen bleek over zo'n paspoort te beschikken, daar die pas begin 2001 in BelgiŽ werden geÔntroduceerd.

Volgens de Belgische ambassade in Washington zijn sinds half mei tientot twintig Belgen teruggestuurd door de Amerikaanse immigratiedienst, omdat ze geen goed paspoort hadden. Zo'n duizend reizigers strandden al op de luchthaven van Brussel, en moesten eerst een nieuw paspoort aanschaffen voor ze naar hun Amerikaanse bestemming konden reizen. Belgische kinderen hebben overigens al jarenlang een eigen paspoort nodig, maar dit kinderpaspoort is maar twee jaar geldig.

De reisdocumenten met leesstrook zijn noodzakelijk, aldus Piascik, omdat het een snellere en betere controle van databestanden en in- en uitreis van personen mogelijk maakt. Voor landen die niet onder het zogenaamde 'visa waiver program' vallen, hebben de VS strengere visumeisen ingevoerd.

Bron: De Apeldoornse Courant

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
Geplaatst door TravelZone om 12:57
*/ ?>
*/ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
Links


Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>