Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
16 juli 2003
*/ ?>

Met hartslagmeter de lucht in-

AMSTERDAM - Is Six Flags Holland daadwerkelijk de 'Rollercoaster Capital of Europe' en kan de Python nog wel met de grote jongens mee? Maar vooral: welke achtbaan is de ruigste? De Reiskrant zocht het uit. Gewapend met een hartslagmeter trok ik langs de grootste pretparken in en om Nederland. Dit alles met slechts één doel: een topvijf maken van de meest hartslagverhogende achtbaanritten van dit moment.

De Python is een gouwe ouwe.
Toen Nederlands bekendste achtbaan De Python in 1981 werd geopend, was Nederland in rep en roer. Een achtbaan zó hoog, zó steil en zó snel: dat was absoluut ongekend. De Efteling scoorde er zelfs een primeur mee. Als allereerste in Europa durfde de Efteling het aan om een achtbaan neer te zetten die over de kop ging. Het ontketende een ware revolutie in achtbaanland.

Vanaf die tijd broeden pretparkeigenaren op nieuwe manieren om hun cliënten doodsangst te bezorgen. En het lijkt te lukken ook. Het kost dan wel een lieve duit, maar zo'n twee decennia na de opening van de Python is lol hebben nog nooit zo eng geweest.

Achtbanen dus: de één wordt al misselijk bij de gedachte, de ander raakt spontaan in hogere sferen. En tot die laatste categorie behoor ik. Dat euforische gevoel bij het tarten der zwaartekracht, dat heerlijk weeë gevoel van gewichtloosheid. Ritjes met indrukwekkende namen als Cobra (Six Flags België), Eraser (Warner Bros) en Goliath (Six Flags Holland) zijn aan mij dus wel besteed. Maar welke van de achtbanen zou ik - als achtbaanliefhebber - nu als de engste ervaren? In rust is mijn hartslag ongeveer 71 slagen per minuut, maar welke van deze monsterritten zou daar de grootste verandering in kunnen brengen? De resultaten zouden voor eens en altijd duidelijk moeten maken welk pretpark de meest hartslagverhogende rit in zijn geledingen heeft.

GOLIATH

Six Flags Holland, Biddinghuizen

Deze pas vorig jaar geopende achtbaan takelt zijn slachtoffers een helling van 46 meter op, waarna hij ze in een on voorstelbare hoek van 70 graden de diepte in spuugt. Er volgt een dodemansrit met een topsnelheid van 106 km/uur door afschrikwekkend scherpe bochten en misselijkmakende 'bunny humps'.

Maximumsnelheid: 106 km/uur Hoogste punt: 46 meter.

WELKE megalomane masochist deze achtbaan ontworpen heeft, mag Joost weten, maar dat deze paarsgroene gigant niet zomaar klein te krijgen is moge duidelijk zijn. Met zijn 46 meter hoogte en zijn onwaarschijnlijke tempo steekt Goliath letterlijk met kop en schouders boven alles uit.

De rit zelf begint op een ietwat saai wachtpleintje. Het is bezaaid met achtergelaten sigarettenpeuken van nerveuze voorgangers. Aan de zijkant staan geluidsboxen waaruit sopranenstemmen een aanzwellende dodenmars neuriën. Het voorspelt niet veel goeds. De constant langsrazende achtbaan vol gillende tienermeisjes maakt het er niet veel beter op en doet de hartslagmeter dan ook voortijdig uitslaan: 101 slagen per minuut.

Na een inhumaan lange wachttijd beland ik dan toch in de handen van Goliath. Er is geen weg meer terug. Ik word stevig vastgesnoerd: eerst een soort van autoriem en daarna ook nog een veiligheidsbeugel. Het zal zijn redenen wel hebben.

Eenmaal ingestapt klik-klakt de achtbaan al snel naar zijn hoogste punt. In luttele seconden krimpt Six Flags tot de grootte van een lucifersdoosje.

Als echte achtbaanfreak heb ik het achterste karretje genomen. Zo ben ik verzekerd van een afdaling op topsnelheid. Helaas krijg ik vanuit deze positie niet de kans om te zien hoe steil een hoek van 70 graden eigenlijk is. Maar geloof me, dat hoeft ook niet. Je voelt het wel. Onbekende krachten kietelen mijn maaginhoud. Je kent dat wel. Zo'n ambivalente sensatie: absoluut ellendig, maar o zo heerlijk tegelijkertijd.

En wat er verder is gebeurd? Eerlijk gezegd, ik weet het niet meer precies. Een zwart gat. Iets van twee enorme afdalingen, verschillende scherpe bochten en ontelbare bunnyhumps (kleine heuveltjes) later waggel ik naar de polaroidstand bij de uitgang. Misschien kan de onderweg genomen foto voor wat opheldering zorgen.

Hoogst gemeten hartslag: 131.

SUPERMAN THE RIDE

Superman, ook van Six Flags Holland, lanceert zijn inzittenden vanuit stilstand vanaf de grond. Met een snelheid van 0 naar 90 kilometer per uur in drie seconden verslaat hij zelfs een Ferrari Enzo.

Maximumsnelheid: 90 km/uur. Hoogste punt: 25 meter.

Als één van de weinigen heeft achtbaan Superman een geweldig decor. Je wandelt over de redactie van de Daily Planet, waar de superheld in zowel de strip, film als televisieserie zijn undercoverbaan als journalist heeft. Even later word je naar buiten geleid, waar je oog in oog met een bouwsel in de vorm van een gigantische rode schaftkeet komt te staan.

Superman doet wat je van een superheld verwacht. De start is als een stomp in de maag. Het doet geen pijn, maar geschrokken van de impact hap je hijgend lucht. Tevergeefs overigens, want tijd om bij te komen krijg je niet. Pas als je in de remmen schiet kun je je bronchiën met zuurstof verwennen en het ritje nog eens rustig overpeinzen.

Heb ik zojuist echt drie loopings gemaakt en een onnaspeurbaar aantal bochten en kronkels op een constructie van 750 ton staal? Nee, voor gewone stervelingen valt Superman niet één, twee, drie te bevatten. Dit is niet zomaar een ritje, dit is een ervaring.

Hoogst gemeten hartslag: 128.

GOUWE OUWE

Ter vergelijking, Neerlands bekendste achtbaan: de Python van de Efteling in Kaatsheuvel Deze ’gouwe ouwe’ (1981) sleurt je na een respectabele afdaling door twee loopings, twee kurkentrekkers en maakt het af met wat snelle bochten. De Python is 750 meter lang, maximumsnelheid, 85 km/ uur, hoogste punt 29 meter. Misschien komt het doordat ik deze achtbaan te vaak heb gedaan heb. Misschien is de Python gewoon echt niet meer zo eng, maar deze achtbaan laat mijn hart niet sneller kloppen dan 112 keer per minuut. Dat neemt niet weg dat de Python gewoon heerlijk is. Na een ietwat korte afdaling scheer je soepeltje door de bochten, loopings en kurketrekkers. Maar vind je de Python eng, stap dan vooral niet in de hiervoor beschreven achtbanen. Dat zou wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben.

ERASER THE RIDE

Warner Bros Movie World, Bottrop-Kirchhellen (Duitsland).

De baan van de Eraser leg je niet óp, maar onder de rails af. Met bungelende benen raas je door zo'n drie loopings en ga je door superscherpe bochten.

Maximumsnelheid: 62 km/uur Hoogste punt: 31 meter.

'Zoem, zoem, zoem', klinkt het uit de boxen bij de Eraser als er weer een lading slachtoffers de helling wordt opgetakeld. Maar wat mij betreft had het lijflied van deze rit beter 'boem, boem, boem' kunnen heten. Want hoe heerlijk spannend de Eraser ook is, echt comfortabel is hij niet. Als je eenmaal in het onder rails hangende zitje geïnstalleerd bent en met bungelende benen de weg naar boven hebt afgelegd, blijken de aan de hoofdsteun gemonteerde zijkantjes namelijk tamelijk pijnlijk te zijn. Bij ieder bochtje sla je met je hoofd tegen die schuimrubberen obstakels aan. Zeker voor brildragers geen pretje. 

Het is vreemd, maar hieruit blijkt tegelijkertijd ook de kracht van de Eraser. Want wat is nou het geval? Die pijn in je oren en nek merk je pas als het adrenalinegehalte in je bloed weer normaal is. En dat kan bij de Eraser best een poosje duren.

De Eraser dus: niet comfortabel, wél spannend. Scheert over de grond en doet maar liefst drie loopings. Vergeet vooral niet bij dit ritje alle losse onderdelen van je lijf te verwijderen, want die ben je anders gegarandeerd kwijt.

Hartslag: 126.

TURBINE

Six Flags België, Wavre

Vanuit stilstand wordt een treintje met zo¿n 80 kilometer per uur een looping ingeschoten, een helling van 45 meter op. Een fractie van een seconde hang je stil, om vervolgens dezelfde weg terug te gaan, alleen dit keer in zijn achteruit.

Maximumsnelheid: 82 km/uur Hoogste punt: 45 meter.

EEN groot deel van de thrill komt voort uit het feit dat je niet precies weet wat er zich in de Turbine afspeelt. Af en toe schiet er een treintje vol krijsende mensen uit een grijs groen geverfd metalen gebouw, maar wat daar binnenin gebeurt blijft voorlopig een raadsel. Het is maar goed ook, want als men wist hoe meedogenloos deze coaster is, zou hij ongetwijfeld de helft van de tijd stilstaan.

Na in een geluiddichte tunnel in de rij te hebben gestaan, stap ik in een kleurrijk treintje. De onheilspellende geur van verschroeid rubber prikkelt mijn neusgaten en doet het ergste vermoeden. Er volgt een krachtexplosie en met een sneltreinvaart schieten we een pikdonker gat in. Het is maar goed dat niemand mijn gezicht kan zien, want zwaartekracht verplettert mijn wangen en ik vermoed dat ik er als een verbaasde hamster uitzie.


Een aantal loopings later dringt het besef tot me door dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat mensen überhaupt nog met een hartslag uit de Turbine komen. Wat een sensatie! Tijdens een ritje in deze op hol geslagen wasmachine weet je absoluut niet meer wat onder of boven is. Totaal gedesoriënteerd verlaat je het gebouw.

Hoogst gemeten hartslag: 130.

COBRA

Een dikke stalen kabel trekt de Cobra naar een hoogte van 38 meter en laat dan los. Een forse val, twee draaien om de as en een looping zijn het gevolg. Heb je nog niet genoeg? Prima zo, want de Cobra van Six Flags België doet hetzelfde geintje ook nog een keer achteruit.

Maximumsnelheid: 80 km/uur Hoogste punt: 39 meter.

DE Cobra is een typisch geval van 'schijn bedriegt'. Met zijn rode, gele en blauwe kleuren oogt de naar de één van de giftigste slangen ter wereld vernoemde achtbaan eerder liefelijk dan eng. Natuurlijk, hij maakt behoorlijke wat draaien en een looping, maar verder ziet deze Belgische achtbaan er zeer overkomelijk uit. Maar dat gevoel van 'ach dat doen we even' verandert snel.

Langzaam trekt een stalen kabel ons treintje naar boven. Het gaat hoger en hoger en... Jemig zijn we er nou nog niet? Hoe lang zal dit duren? Wanneer zal de Cobra ons in de diepte laten storten? Er klinkt een klik. Beneden ons likken slenterende dagjesmensen aan lekkende ijsco's, zich niet bewust van de benarde toestand waarin we ons bevinden. En daar gaan we. Opeens. Zuurstof verdwijnt op slag uit mijn longen. De wind rukt aan mijn haar terwijl ik talloze verwensingen uit mijn strot pers. Wat een rit! Maar we zijn er nog niet. We doen hem ook nog een keertje in zijn achteruit. Hoewel dit ook leuk is, blijft vooruit toch spannender. Je mist de kick van die gapende diepte.

Hoogst gemeten hartslag: 127.

(Negentien achtbanen heb ik in totaal 'bereden'. De Lethal Weapon Pursuit in Warner Bros Movie World is niet meegenomen in de test. Tijdens mijn bezoek was deze attractie buiten gebruik) -door Inge Lengton

Bron: De Telegraaf
 

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
Geplaatst door TravelZone om 13:31
*/ ?>
*/ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
Links


Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>