Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
26 juni 2003
*/ ?>

Hoe naar Schiphol?

Goedkoop met de trein, gemakkelijk met de eigen auto of de avond voor vertrek overnachten in een comfortabele hotelkamer vlakbij de luchthaven? Aan de vooravond van het vakantieseizoen vraagt menig reiziger zich af hoe ‘t best op Schiphol te komen. Het is vooral een afweging. Gemakkelijk en comfortabel of vooral goedkoop.

Uit dit onderzoek komt bovendien een verrassend alternatief naar voren: de huurauto!
Wie geld wil besparen op de reis van en naar Schiphol, pakt het beste de trein. Tenminste, zolang het reisgezelschap uit maximaal twee volwassenen bestaat. Afhankelijk van uw woonplaats en het aantal weken dat u met vakantie gaat, bespaart u met z’n tweeën al gauw 25 tot maar liefst 155 euro door voor de trein te kiezen in plaats van de eigen auto, een huurauto of een taxi. Woont u binnen een straal van 50 kilometer van Schiphol, dan bent u ook met vier personen vrijwel altijd het goedkoopst uit met de trein.

Afhankelijk van de verbinding is de trein een van de snelste vervoermiddelen om op Schiphol te komen. Ook comfortabel, mits je onderweg niet te vaak moet overstappen. Tussen de (Centraal) stations van Utrecht, Amsterdam, Leiden, Den Haag CS, Delft en Rotterdam rijden bovendien elk uur nachttreinen. De prijs en de snelheid zijn echter niet zaligmakend. Alle maatregelen van de NS ten spijt, is het geen pretje om midden in de nacht op een vrijwel verlaten station te staan. Met name charterpassagiers zijn hiertoe veroordeeld, omdat hun vluchten veelal ’s nachts of vroeg in de ochtend vertrekken.

Huurauto

Reist u met drie - of nog gunstiger - met vier volwassenen dan komen er andere, goedkopere alternatieven in beeld, zoals de eigen auto en een huurauto. Hoe verder u van Schiphol woont, des voordeliger wordt het om een auto te huren in plaats van met de trein te reizen. Verrassend genoeg is het ook goedkoper om een auto te huren dan met uw eigen auto naar Schiphol af te reizen, mits u minimaal twee weken met vakantie gaat. De kosten van een huurauto in de categorie A, een Fiat Seicento of gelijkwaardig, wegen namelijk niet op tegen de hoge parkeertarieven voor lang parkeren (P3) op Schiphol: 100 euro voor twee weken en 135 voor drie weken. De winst varieert van gemiddeld 20 euro bij twee weken vakantie tot 55 euro bij drie weken.

Bij de meeste grote autoverhuurbedrijven kunt u auto’s huren voor een dag en deze op Schiphol bij dezelfde maatschappij achterlaten. Het is overigens wel aan te raden om ook de terugreis te reserveren, zodat de auto klaar staat als u van vakantie terugkomt. Bij vertrekt biedt een huurauto hetzelfde gemak als uw eigen auto. Wie toch de voorkeur geeft aan de eigen bolide, wordt vanaf het parkeerterrein P3 elke tien minuten met een gratis pendelbus naar de vertrekhal gebracht; de rit duurt zo’n tien minuten.

Taxiritten

Wie alleen reist, kan de Schiphol Taxi Service overwegen: duurder dan de trein, maar comfortabel en zelfs goedkoper dan de eigen auto als u minimaal twee weken met vakantie gaat. Voor de overige reisgezelschappen is deze service een van de duurste mogelijkheden om op Schiphol te komen.

Vanaf elke plek in Nederland, met uitzondering van Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden, wordt u thuis opgehaald en pal voor de deur van de vertrekhal afgezet. De taxi is geschikt voor maximaal acht personen en zeven dagen per week te boeken, dag en nacht. Hoe groter het reisgezelschap, des te meer personen krijgen korting op het basistarief. Houd er wel rekening mee dat deze taxi per boeking maar op een adres stopt. Op welke adressen de leden van uw reisgezelschap ook wonen, slechts vanaf één adres wordt het gezelschap opgehaald. Al met al bent u met deze taxiservice een half uur tot een uur langer onderweg dan met de trein, want onderweg worden vaak ook andere vakantiegangers opgepikt.

Als uw reisgezelschap uit vier personen bestaat, dan zijn de gewone taxi’s soms een goedkoper alternatief dan de Schiphol Taxi Service. U betaalt immers per taxi. De prijzen verschillen per taximaatschappij. De gewone taxi rijdt rechtstreeks van uw huis naar de plaats van bestemming en is daardoor in de regel sneller dan de Schiphol Taxi Service.

Ontspannen op reis

Uitgerust wakker worden in een comfortabel hotelbed, van een lekker ontbijt genieten en binnen vijftien minuten op de luchthaven zijn; het is een van de prettigste manieren om een vakantie te beginnen. In de omgeving van Schiphol zijn veel hotels in allerlei categorieën, van driesterren tot vijfsterren. Een (gratis) shuttledienst brengt u van het hotel tot voor de deur van de vertrekhal. Bij sommige hotels, zoals bij hotel Zwanenburg, kunt u bij minimaal een overnachting zelfs uw auto op hun parkeerterrein achterlaten.

Kortom, wie voor het gemak kiest, heeft de beslissing snel gemaakt. Speelt de prijs bij uw keuze een rol, dan wordt het een stuk ingewikkelder. Met name de grotere hotels hanteren een ondoorzichtig prijsbeleid. Vraag de prijs voor een overnachting eens op via de eigen hotelsite, via een algemene hotelsite en telefonisch. De kans is groot dat u drie verschillende tarieven krijgt voorgeschoteld.

Wegen de kosten van een hotelkamer op tegen de parkeerkosten op het terrein van Schiphol? Ja, veelal bij een vakantie van twee weken of langer. Het zijn vooral de driesterrenhotels die kunnen concurreren met de parkeerkosten. Bijvoorbeeld Ibis Amsterdam Airport rekent 85 euro per nacht, Bastion Hotel Schiphol 100 euro. Kiest u voor meer sterren dan bent u veelal duurder uit dan wanneer u op Schiphol de auto parkeert. Vanwege de constante aanbiedingen en speciale tarieven is het wél de moeite waard om de prijzen van deze hotels te bekijken. Voordelig zijn soms reserveringen via het internet. Zo bespaart u bij een internetboeking voor een tweepersoonskamer bij viersterrenhotel Mercure Amsterdam Airport 40 tot 100 euro op een telefonische boeking voor dezelfde kamer.

Overigens: de meest comfortabele, en waarschijnlijk ook meest gebruikelijke, manier om Schiphol te bereiken is een ‘wegbrenger’ te charteren. Voor een fles wijn of bos bloemen is menig familielid of goede kennis best bereid iemand naar de luchthaven te brengen.

Te laat?

Tegenwoordig kun je het je bijna niet meer veroorloven om een uurtje voor vertrek op Schiphol aan te komen. Door de drukte bij de incheckbalies tijdens hoogtijdagen en de veiligheidscontroles is soms de verplichte aanwezigheid van twee uur voor vertrek nog te kort om het vliegtuig te halen.

Ondanks een goede planning kan het gebeuren dat u onverhoopt te laat op Schiphol arriveert, omdat de taxi in een file strandt, de trein vertraging heeft of de auto het begeeft. Een luchtvaartmaatschappij heeft geen boodschap aan de redenen van uw vertraging; de vervoerder zoals NS of een taximaatschappij beroept zich op overmacht. Elke passagier draagt daarvoor dus zijn eigen verantwoordelijkheid. Check daarom altijd voor vertrek op teletekst of en waar er vertragingen te verwachten zijn op uw route naar de luchthaven.

Bron: De Apeldoornse courant

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Actie tarief naar Paramaribo
 • Met Djed op vakantie naar Egypte
 • Nieuwe regels voor reizen naar VS
 • Aanbiedingen naar Tenerife, Milaan en Innsbruck
 • Duiken naar de verdronken dorpen in het Brokopondo-stuwmeer
 • Nieuwe skitreinverbinding naar zonnig en sneeuwzeker Südtirol
 • Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Griekenland - op vakantie & reizen naar Griekenland
 • Turkije - op vakantie & reizen naar Turkije
 • Geplaatst door TravelZone om 17:04
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>