Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
30 mei 2003
*/ ?>

Einde van Concordetijdperk

AMSTERDAM - 31 Mei om kwart voor zes landt voor de laatste keer een Concorde van Air France in Parijs. De Franse luchtvaartmaatschappij houdt na 27 jaar op met de exploitatie van haar vijf legendarische, maar bejaarde supersonische toestellen. In oktober stopt ook British Airways het gebruik van Concordes. De belangstelling voor de vluchten is te klein en de kosten te groot.

Het is zaterdag nog niet helemaal afgelopen met de Concorde. British Airways, dat over zeven van de twaalf nog bestaande Concordes beschikt, blijft er nog tot eind oktober mee vliegen. Een opvolger van de 'bel oiseau blanc' komt er voorlopig niet omdat ook vergaande verbeteringen, zoals meer stoelen, minder kerosineverbruik en een grotere actieradius, volgens deskundigen geen rendabele exploitatie mogelijk zouden maken.

Prestige project
Vanaf het begin van de ontwikkeling van het supersonische vliegtuig in de jaren zestig waren er technische, politieke, diplomatieke en vooral financiŽle problemen. Wegens de torenhoge kosten werd zowel de Britse als de Franse regering gedwongen het nut van het project te heroverwegen. Zelfs na de eerste geslaagde vlucht op 2 maart 1969 vanuit Toulouse, bleef de Britse regering sceptisch over de oordelen ervan.

Het duurde nog bijna zeven jaar voor het toestel commerciŽle vluchten ging maken. De eerste was op 21 januari 1976 van Parijs naar Rio de Janeiro. De twee maatschappijen hebben nooit veel aan de vluchten verdiend. De Concorde was meer een prestige-object. Sterren en rijke zakenmensen die champagnedrinkend de Atlantische Oceaan overstaken met een snelheid van 2300 kilometer per uur gaven de Concorde en zijn exploitanten een flitsend imago. Een retourtje, huidige prijs 8726 euro,- was alleen voor de zeer rijken weggelegd.

Modern maar duur
In de periode dat de Concorde werd ontwikkeld, deden talloze luchtvaartmaatschappijen voorlopige bestellingen, maar uiteindelijk heeft het toestel alleen de kleuren van Air France en British Airways gedragen en zijn er niet meer dan twintig van deze toestellen gebouwd.

In de beginperiode van de Concordevluchten ging veel aandacht uit naar de moderne uitstraling van het toestel en de bijzondere combinatie van esthetiek en moderne technologie. Maar er was ook kritiek. Milieuactivisten protesteerden tegen luchtvervuiling door het enorme kerosineverbruik ten behoeve van slechts 92 passagiers. Tijdens een enkele reis naar New York verstookt het toestel 90 ton brandstof, bijna een ton per passagier.

Ongelukken
Hoewel er een aantal ernstige incidenten gebeurde met diverse Concordes, leek het een veilig toestel: alle passagiers overleefden de reis. Tot 25 juli 2000, toen een supersonisch toestel van Air France kort na de start van de luchthaven Charles de Gaulle brandend neerstortte bij Gonesse. Alle 113 inzittenden vonden de dood. De Britse en Franse luchtvaartautoriteiten trokken het bewijs van luchtwaardigheid van het toestel in, maar na technische aanpassingen mochten de Concordes op 7 november 2001 de lucht weer in.

Mede als gevolg van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten nam de belangstelling van passagiers af. Er deden zich negen ernstige incidenten voor tijdens vluchten, waarbij toestellen een aantal keren in korte tijd kilometers aan hoogte verloren. Die incidenten en berichten over storingen als gevolg van de veroudering van het toestel deden het imago van de Concorde geen goed. Op 10 april besloten Air France en British Airways ermee op te houden.

Museumstukken
Air France schenkt zijn vijf Concordes aan musea in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk (U.S. National Air and Space Museum in Washington, Technik Museum in Speyer, Duitsland, het Franse Air & Space Museum in Le Bourget en een vliegtuig-museum dat wordt gebouwd door vliegtuigbouwer Airbus in Toulouse. Air France vindt dat het toestel voor het nageslacht bewaard moet blijven. "Het behoort tot het erfgoed van de mens op het gebied van luchtvaart en daarom moet het gezien en bewonderd blijven worden", stelde het bedrijf in een verklaring. Eťn van de vijf toestellen blijft op Charles de Gaulle. De andere vier maken nog eenmaal een vlucht.

De geruchten gaan dat Richard Branson, eigenaar van Virgin Atlantic, de Concordes van British Airways wil overnemen voor 1 pond per stuk. De maatschappij denk wel de middelen te hebben om het unieke vliegtuig in de lucht te houden. Maar of dit door gaat wordt betwijfeld. British Airways schenkt de zeven toestellen die zij bezit liever aan musea. "We willen de Concorde met eerbied uit de roulatie halen", aldus woordvoerder John Lampl van British Airways. "Het toestel is gewoon te duur om in de lucht te houden en vanuit zakelijk oogpunt is besloten nu al te stoppen met de Concorde-vluchten".

Bron: De Telegraaf

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
Geplaatst door TravelZone om 15:02
*/ ?>
*/ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
Links


Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>