Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
12 mei 2003
*/ ?>

De meest gestele vragen over Sars

Het risico om SARS te krijgen is vrij gering. Besmetting is alleen mogelijk bij nauw contact (zoals bij het verzorgen van of samenleven met een patiŽnt). Men gaat er vanuit dat verspreiding plaatsvindt via druppeltjes door de lucht (hoesten). SARS kan niet worden verspreid via pakketjes of goederen uit de gebieden waar de ziekte zich verspreidt. Gezondheidsmedewerkers en familieleden van SARS-patiŽnten vormen dan ook de grootste risicogroep.

De meeste patiŽnten zijn gezonde volwassenen van 25 tot 70 jaar, hoewel ook kinderen het slachtoffer kunnen worden. De incubatieperiode (tijd tussen de besmetting en het openbaren van de ziekte) bedraagt twee tot tien dagen. De ziekte begint met koorts en een grieperig gevoel, soms met koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en hoesten.

Tien tot twintig procent van de patiŽnten wordt zo kortademig dat mechanische beademing nodig is. De sterftekans bedraagt ongeveer drie procent. Maar het overgrote merendeel van de mensen die contact hebben gehad met SARS-patiŽnten wordt helemaal niet ziek of krijgt slechts lichte symptomen. Inmiddels hebben artsen in Hongkong enkele ernstig zieke patiŽnten met succes weten te behandelen. De artsen gebruiken voor de behandeling serum van herstelde patiŽnten, dat antilichamen tegen het virus bevat.

- Hoe herken ik SARS?
SARS heet voluit Severe Acute Respiratory Syndrome (ernstig acute luchtweg aandoening). Symptomen van SARS zijn plotselinge hoge koorts van meer dan 38 graden Celcius, gecombineerd met klachten aan de luchtwegen zoals hoesten, keelpijn, kortademigheid of andere ademhalingsproblemen, en aanwijzingen op een rŲntgenfoto voor een longontsteking. Daarnaast moet er gereisd zijn vanuit een land waar SARS voorkomt en intensief contact zijn geweest met een bewezen SARS-patiŽnt.

- Hoe besmettelijk is SARS?
Alle bekende gevallen hebben intensief contact gehad met een SARS-patiŽnt (bijvoorbeeld de verzorging van een zieke of contact via speeksel). Een op drie patiŽnten werkt in de gezondheidszorg, andere slachtoffers zijn dikwijls familieleden van SARS-patiŽnten.

- Hoe zit het met de reisadviezen?
Op dit moment wordt geadviseerd om niet naar Hong Kong, Beijing, Toronto en de Chinese provincies Guangdong en Shanxi te gaan. Reisadviezen betreffende SARS worden dagelijks bijgewerkt op websites van het ministerie van Volksgezondheid en de ANVR: www.minvws.nl en www.anvr.nl.

- Is quarantaine verplicht?
Bij zware verdenking op SARS kan een land een arriverende reiziger een quarantaine-maatregel opleggen. Ook deze regels kunnen van dag tot dag worden aangescherpt.

Dr. F.N.R. van Berkum is internist en verbonden aan de Travel Health Clinic. De kliniek houdt zich onder meer bezig met vaccinaties en gezondheidsvoorlichting aan reizigers. Tel. 074-2904900 (8.30-13.00 uur).

Meer informatie: Reisadviezen betreffende SARS worden dagelijks bijgewerkt op websites van het ministerie van Volksgezondheid en de ANVR: www.minvws.nl en www.anvr.nl.

Het ministerie heeft een dossier samengesteld, en een site met veelgestelde vragen.

Bron: Apeldoornse Courant

 

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Nieuwe reisadviezen tegen SARS
 • Sars zaait paniek in Peking
 • KLM vliegt minder op 'SARS-gebieden'
 • SARS-besmetting nihil in vliegtuig
 • Canada neemt strengere SARS-maatregelen
 • Sars-vrij Peking viert feest
 • Geplaatst door TravelZone om 20:13
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>