Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
06 juni 2003
*/ ?>

Wel of niet wijs op reis

Het kan gebeuren. Bij het inchecken merken dat het visum of het paspoort is vergeten of verlopen. Nog erger: het identiteitsbewijs is niet geldig voor de vakantiebestemming. Soms is het op het laatste moment nog te verhelpen, maar geen visum betekent vaak uitstel van de vakantie.


Met een identiteitskaart kun je naar 23, voornamelijk West-Europese landen en Turkije (met uitzondering van Cyprus) reizen. Wie een reis buiten Europa wil ondernemen, heeft dus een paspoort nodig. Weinig mensen realiseren zich dat het paspoort nog minimaal drie of zes maanden geldig moet zijn; in elk geval voor een bezoek aan de meeste landen buiten de Europese Unie. Peildatum is in de regel de dag van aankomst in het vakantieland of de datum bij het verlaten van dat land.
Vrouwen doen er overigens goed aan om te controleren of de naam op het vliegticket dezelfde is als die in het reisdocument. Staat bijvoorbeeld de meisjesnaam in het paspoort vermeld en de naam van de echtgenoot op het ticket of omgekeerd, dan is het ticket niet geldig.

Noodverlenging
Wie zijn paspoort moet verlengen of een nieuwe moet aanvragen, kan niet meer voor een spoedbehandeling bij de gemeenten terecht. Tegenwoordig duurt het minimaal een week. Lastig voor mensen die op het laatste moment constateren dat hun paspoort niet meer voldoet aan de geldigheidseisen van het betreffende vakantieland. Uitkomst biedt een noodverlenging (circa 35 euro) van het paspoort. Zoín noodverlenging is een jaar geldig en wordt afgegeven door de Koninklijke Marechaussee bij een aantal Nederlandse grensovergangen, zoals op de luchthavens van Amsterdam en Rotterdam.

Ook in havens is meestal marechaussee aanwezig, zoals in de vertrekhal van veerdienstmaatschappij Stena-Line, die de overtocht van Hoek van Holland naar Harwich verzorgt. Wie zonder paspoort of met een verlopen paspoort bij de incheckbalie blijkt te staan, kan ter plekke een noodpaspoort (circa 38 euro) bij dezelfde marechaussee aanvragen.

Mits u zich op een of andere manier kunt identificeren en uiteraard geen visum nodig heeft voor de vakantiebestemming, want die kan alleen worden afgegeven door de ambassade van het betreffende vakantieland. Dit noodpaspoort is alleen geldig gedurende de periode dat u in het buitenland verblijft. Raakt u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijt, dan kunt u hiervoor terecht bij de Nederlandse ambassade in dat land.

Visum
Een visum heb je in sommige landen niet alleen nodig om te mogen verblijven, maar ook om er doorheen te reizen, het zogenaamde doorreisvisum. Een reisorganisatie is verplicht om, vůůr u een reis boekt, relevante algemene informatie over de vereiste reisdocumenten te geven en/of u door te verwijzen naar de bevoegde instanties voor de laatste stand van zaken. Maar hoe je het wendt of keert, uiteindelijk is elke vakantieganger zelf verantwoordelijk voor de vereiste visa en voor een geldig reisdocument.
Er zijn vier manieren om aan een visum te komen. Boekt u ruim voor vertrek een vakantie, dan biedt de reisorganisatie of het reisbureau vaak een mogelijkheid om het visum voor u te regelen. Wordt het een last-minute-klus, dan kunt u het visum ook zelf aanvragen en ophalen bij de betreffende ambassade. De meeste ambassades bevinden zich in Den Haag, Amsterdam of Brussel.

Internationaal rijbewijs
In sommige landen, zoals AustraliŽ, Nieuw Zeeland, de meeste Aziatische en Afrikaanse landen en Zuid-Amerika heeft u een Internationaal rijbewijs nodig.

Een Internationaal rijbewijs is niet meer dan een vertaling van uw rijbewijs, dus het origineel moet u altijd meenemen. Dit document is een jaar geldig en verkrijgbaar bij de ANWB. Niet verplicht, maar wel heel nuttig als je medicijnen meeneemt naar het buitenland, is het medisch paspoort. Handig, omdat het vooral onnodig oponthoud aan de buitenlandse grenzen voorkomt. Uiteraard hebben alleen medicijngebruikers dit nodig. Het paspoort kunt u bij de apotheek ophalen.

Tot slot worden toeristen in een aantal landen alleen toegelaten als ze tegen tropische ziekten zijn ingeŽnt. De meeste vaccinaties zijn niet verplicht, maar die tegen gele koorts wel. Als u uit een land komt - ook al maakt u alleen een tussenstop - waar deze ziekte heerst, is het nodig om uw vaccinatieboekje als bewijs mee te nemen.
 
Bron: De Haagsche Courant

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Ga gezond op reis!
 • Gezond op reis gaan
 • Jongeren moeten wijzer op reis
 • Geplaatst door TravelZone om 20:09
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>