Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
08 mei 2003
*/ ?>

Nieuwe reisadviezen tegen SARS

GENEVE/PEKING - Nadat de vijfhonderdste SARS-dode was geregistreerd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de waarschuwingen tegen reizen in China en Taiwan uitgebreid. De directeur van de afdeling infectieziekten bij de WHO, David Heymann zei dat donderdag in GenŤve.

De WHO ontraadt reizen naar de Chinese provincies Tianjin en Binnen-MongoliŽ en reizen naar Taiwan. Daarmee heeft de organisatie het door besmetting gevaarlijk geachte gebied verder uitgebreid. Peking, Guandong en Shanxi stonden al op de lijst.

De kans dat een patiŽnt aan de ziekte overlijdt wordt door de WHO nu circa 10 procentpunten hoger geschat dan aanvankelijk. Die kans ligt tussen de 14 en 15 procent, zo meldde Heymann. Een Brits onderzoek gaf dit woensdag al aan.

Hoe ouder men is, des te groter is de kans aan SARS te overlijden. Mensen ouder dan 65 jaar hebben een overlevingskans van 50 procent, mensen jonger dan 25 overleven de ziekte vrijwel allemaal. Minder dan 1 procent van de jonge patiŽnten bezwijkt aan de longziekte.

Er is ook goed nieuws uit het WHO-hoofdkwartier; In tien landen waar SARS was opgedoken, is de ziekte verdwenen. De incubatietijd is tien dagen en er zijn al in geen twintig dagen nieuwe gevallen gesignaleerd. Het gaat onder meer om BraziliŽ, de Britse eilanden, RoemeniŽ, Spanje en in het Verre Oosten om Thailand en Vietnam. Intussen is het aantal nieuwe gevallen in een van de bakermatten van SARS, Hongkong, donderdag met zeven afgenomen.

De WHO heeft tot dusverre meer dan 6900 gevallen geconstateerd, waarvan ruim 6350 in China. De sterfgevallen hebben zich op 23 in Canada na, allemaal in het Verre Oosten voorgedaan: in China ruim 430 gevallen, dertien in Taiwan en Singapore met 27 sterfgevallen. In het Verre Oosten van de Russische federatie wordt gevreesd dat een 25-jarige man er aan SARS lijdt, maar daar is nog steeds geen zekerheid over.

In Taiwan heeft de regering besloten apart te gaan werken. Minsters en staatssecretarissen mogen van premier Yu Shyi-kun niet meer samen vergaderen. Taiwan telde tot dusver 125 gevallen van SARS, waarvan elf patiŽnten zijn overleden.

De Chinese autoriteiten stuiten bij de strijd tegen de besmettelijke ziekte op veel plaatselijk verzet tegen opvangcentra. Bewoners vrezen dat deze centra de ziekte naar hun streek brengen. Ze zijn op verschillende plaatsen door woedende menigtes bestormd. Ten noordoosten van Peking bijvoorbeeld is het verplegend personeel van een kliniek aangevallen. De talrijke aanvallers moesten worden bedwongen door 220 man van de politie en burgerwacht. Er zijn volgens het donderdag bekendgemaakte incident 64 arrestaties verricht.

In de Volksrepubliek zijn volgens het persbureau Xinhua al 120 ambtenaren ontslagen of berispt wegens nalatigheid, traagheid of andere misstappen bij de bestrijding van de ziekte. De snelle verspreiding van SARS in de hoofdstad Peking en omstreken is volgens de WHO te wijten geweest aan het feit dat ziekenhuizen niet op zo'n uitbraak waren voorbereid.

In de havenstad Shanghai is de eerste patiŽnt aan SARS overleden. De 68-jarige man kreeg de ziekte via zijn dochter die deze opdeed tijdens een reis naar de zuidelijke provincie Guandong.
 
Bron: De Telegraaf

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Actie tegen 'foute' souvenirs
 • Rotterdam - Milaan: nieuwe BudgetAir bestemming!
 • Nieuwe regels voor reizen naar VS
 • Nieuwe skitreinverbinding naar zonnig en sneeuwzeker SŁdtirol
 • Sars zaait paniek in Peking
 • KLM vliegt minder op 'SARS-gebieden'
 • De meest gestele vragen over Sars
 • SARS-besmetting nihil in vliegtuig
 • Canada neemt strengere SARS-maatregelen
 • Sars-vrij Peking viert feest
 • Geplaatst door TravelZone om 20:55
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>