Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
01 mei 2003
*/ ?>

Reizen voor alleenstaanden veel te duur

De Consumentenbond vindt dat reisorganisaties 'niet bepaald prijsvriendelijk zijn' voor soloreizigers. In de Reisgids van deze maand noemt de bond de eenpersoonstoeslagen 'schrikbarend hoog'. Volgens de bond geven de reisorganisaties 'nogal gemakzuchtig' de hoteleigenaars de schuld van de hoge toeslagen.De Consumentenbond onderzocht het zomeraanbod van de tien grootste ANVR/SGR-reisorganisaties en bekeek hoeveel procent méér een alleengaande kwijt is aan de hotelkamer. Bekeken werd onderdak aan de Spaanse costa's en de Turkse kusten, zowel in het voor- als in het hoogseizoen.

D-Tours spant de kroon met een gemiddelde toeslag van bijna 37 procent in Turkije en bijna 41 procent in Spanje. De alleengaande is voor een reis naar Turkije bij Neckermann ruim 27 procent duurder uit. Deze reisorganisatie kwam in Spanje het gunstigst uit de test, maar dan nog altijd met een prijs die een kwart hoger ligt dan voor de reiziger die zijn kamer met iemand deelt. Hotelplan kent een gemiddelde toeslag van 9,5 procent in Turkije. Ook werden nog wel accommodaties zonder toeslag ontdekt (Oad, Holland International en Hotelplan), maar dat aanbod was maar heel beperkt.

Ook werd gekeken naar reisorganisaties die zijn gespecialiseerd in reizen voor alleengaanden. De Stichting Senior Vakantieplan (13,7 procent) en Cirkel Holland (13 procent) berekenen gemiddeld een lagere toeslag dan hun collega's. Fox Vakanties doet het andersom: de alleengaande die de kamer wél met iemand deelt krijgt korting; volgens de bond een verkapte toeslag (gemiddeld 13,8 procent). Nieuwkomer Frits Bom Vakanties had aangekondigd geen eenpersoonstoeslagen in rekening te brengen en doet dat ook niet.

Niet alleen is de alleengaande duurder uit, daarnaast is de kamer die hij of zij krijgt vaak kleiner, minder luxueus, zonder balkon en wordt niet op zee, maar op een muur, de vuilcontainers of een luchtkoker uitgekeken. ,,Vooral in Spanje zijn de binnenkamers in oudere hotels berucht'', stelt de bond. ,,Zo word je als alleengaande dubbel gepakt: je betaalt meer dan andere reizigers voor een inferieur product.''

De bond kwam tot de conclusie dat de eenpersoonstoeslagen variëren per reisorganisatie, land, streek en reisperiode. De reiziger doet er daarom verstandig aan prijsvergelijkingen te maken of dat door een reisbureau te laten doen. Reisorganisaties moeten zich meer inspannen om de toeslag te beperken. Als de kamer goed is, acht de Consumentenbond een toeslag van maximaal 15 procent nog wel begrijpelijk.

Bron: Apeldoornse Courant

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Nieuwe regels voor reizen naar VS
 • Garantie op het vliegticket voor reizigers
 • Last minute reizen
 • Neckermann Reizen
 • Reizen Italie
 • Neckerman Reizen best bezocht
 • D-Reizen stunt met reisverzekeringen
 • OAD Reizen - Record aantal bekroningen
 • Algarve - op vakantie & reizen naar Algarve
 • Noorwegen - op vakantie & reizen naar Noorwegen
 • Geplaatst door TravelZone om 20:20
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>