Meer informatie
MultiGids Beveiliging
*/ ?>

*/ ?>
28 april 2003
*/ ?>

Sars zaait paniek in Peking

AMSTERDAM - Angst voor sars heeft in Peking alle stoppen doen doorslaan. Gisteren besloot de Chinese hoofdstad met onmiddellijke ingang alle theaters, bioscopen, internetcafťs en andere amusementsplekken te sluiten om de verspreiding van de longaandoening tegen te houden.

De overheid maakte bekend dat het aantal besmette gevallen over heel het land was gestegen tot bijna 3000. Peking is met 56 dodelijke gevallen en 1114 sars-patiŽnten het meest besmette gebied van China. Het ministerie van Gezondheid meldde dat er op ťťn dag 126 nieuwe sars-gevallen in de hoofdstad waren geregistreerd.

De schrik zit er flink in. Het merendeel van de naar schatting 14 miljoen inwoners heeft kenbaar gemaakt weg te willen uit de stad, ondanks alle preventieve maatregelen van de overheid. Hoewel de regering de aankomende meivakantie drastisch heeft ingekort, zitten het vliegveld en de treinstations in Peking stampvol met mensen die op de vlucht zijn voor het virus.

Ten noorden van Peking wordt 24 uur per dag gewerkt aan noodopvang voor slachtoffers van sars. Grote vrees van de bewoners is dat de ziekenhuizen overvol raken. Er wordt op gerekend dat er onvoldoende klinieken zijn, met te weinig middelen om het groeiende aantal sars-patiŽnten te verzorgen.

Peking zelf is veranderd in een spookstad: hoewel de restaurants en winkelcentra zeven dagen per week open zijn, zijn er nauwelijks klanten. Openbare plekken als het Plein van de Hemelse Vrede zijn nagenoeg toeristenvrij.

Geruchten

De anders stampvolle treinstellen van de Pekingse metro zijn amper bevolkt. De angst wordt verder gevoed door talloze geruchtenstromen die ondanks het verbreken van het maandenlange stilzwijgen van de overheid in volle hevigheid op gang zijn gekomen. Bange burgers sturen elkaar sms-berichten met geruchten als dat het Volksbevrijdingsleger Peking volledig heeft omsingeld om te voorkomen dat besmette gevallen de ziekte verder verspreiden. Het leger zou ervoor moeten zorgen dat mensen zonder speciale vergunning de stad niet meer in of uit kunnen.

Door excessieve regelgeving van de regering is de paniek onder het volk eerder toe- dan afgenomen. In de wijken voor buitenlanders moeten de bewoners dagelijks hun temperatuur meten en de uitkomst daarvan op lijsten invullen die ze op hun deuren dienen te plakken. Op spugen in openbare gelegenheden staat sinds kort een boete van ongeveer zes euro en in een aantal gebouwen waar sars is geconstateerd worden duizenden mensen verplicht in quarantaine gehouden. De scholen en universiteiten zijn voor onbepaalde tijd gesloten en in de straten en gebouwen ruikt het naar desinfecteringsmiddelen.

Ondertussen is ook in Taiwan het eerste slachtoffer aan de ziekte bezweken. Een 56-jarige man overleed gisteren nadat zijn broer hem met het virus had besmet. De overheden op het eiland hebben een verplichte quarantaine ingesteld voor alle bezoekers uit gebieden die het zwaarste door sars zijn getroffen waaronder Vietnam, Singapore, China, Hongkong en Toronto.

Bron: De Telegraaf

Niet gevonden wat u zoekt? Klik hier en stel uw vraag aan MultiGids!

Gerelateerde artikelen
 • Sars-vrij Peking viert feest
 • Nieuwe reisadviezen tegen SARS
 • KLM vliegt minder op 'SARS-gebieden'
 • De meest gestele vragen over Sars
 • SARS-besmetting nihil in vliegtuig
 • Canada neemt strengere SARS-maatregelen
 • Geplaatst door TravelZone om 19:18
  */ ?>
  */ if (file_exists("/home/multi/public_html/reizen//links/mainlinks.html")) { ?>
  Links


  Z"; print "o"; print "e"; print "k"; */ print "Zoek"; //print "Zoek nu ook bijvoorbeeld "; } function urlencoder ($uc, $mc, $sc, $au, $id) { $enc['uc'] = urlencode ($uc); $enc['mc'] = urlencode ($mc); $enc['sc'] = urlencode ($sc); $enc['au'] = urlencode ($au); $enc['id'] = urlencode ($id); return $enc; } ?>